Sadnja Lavande

 

Lavanda Budrovka može se saditi u jesen ili na proljeće. Lavanda se sadi ručno u redove ili u rupe na foliju. Prava lavanda se sadi u redove međurednog razmaka 180 - 220 cm, a unutar reda 110 - 130 cm, po mogućnosti smjera sjever - jug. Tako za jedan ha nasada treba 4200-5000 presadnica.

Iako nema velikih potreba za hranivima, pažljiva gnojidba ima znatan utjecaj na prinos cvijeta i udjela eteričnog ulja.

Za proljetnu sadnju Budrovke, tlo je potrebno pripremiti u jesen prethodne godine. Priprema tla obuhvaća duboko oranje i dodavanje gnojiva bez klora.

U osnovnoj gnojidbi potrebno je po 1 ha osigurati 30 do 40 kg dušika, 60 do 80 kg fosfora i 90 do 100 kg kalija. Prihranom s 50 do 60 kg dušika po 1 ha nakon sadnje poboljšava se bokorenje biljaka. U sljedećim godinama treba nasad redovito gnojiti u jesen, s 20 do 30 kg dušika, 50 do 60 kg fosfora i 70 do 80 kg kalija po 1 ha, a u proljeće prihraniti s 30 do 50 kg dušika po 1 ha.

Najbolje raste u laganim tlima, pješčanim ili šljunčanim, na suhim,otvorenim i sunčanim položajima . Glinasto-humusna tla ispod kojih se nalazi krečnjak i kalcitne stijene također pogoduju lavandi. Zahtijeva dobru drenažu i slobodu od vlage zimi, jer inače promrzne. Vlažna područja se moraju izbjegavati. Ili se bar moraju nadopuniti novom zemljom ili puno komposta kako bi se promijenio sastav tla.

Osnovna njega nasada sastoji se u obrezivanju biljaka krajem svibnja na visinu 8 - 10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. U drugoj godini biljka se ponovno obrezuje na visinu 15 - 18 cm. Nakon toga više nema potrebe oblikovati krošnju. Važno je redovito kultivirati tlo radi prozračivanja, a nasad u redu okopati. U starijem nasadu nakon 4 do 6 godina potrebno je međuredno oranje.

Kod plantažnog uzgoja je bitno da je zemlja očišćena od korova. To je najbolje napraviti u jesen.

Često se pljevljenje i čiščenje od korova nakon sadnje može pretvoriti u ogroman posao ako je godina pogodna za rast korova. U slučaju da ne uzgajate ekološki, možete primjeniti herbicide , ali time si značajno smanjujete tržište. Kod borbe sa korovima možete koristiti razne pokrove kako bi spriječili dolazak sunčevih zraka do korova. Tako zemljište možete pokriti slamom,šljunkom,piljevinom,specijalnim poljoprivrednim tekstilom ,kompostom ili bijelom djetelinom.

Ljekovitost Lavande

 

Ulje lavande je idealna prva pomoć. Akne, masna koža, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, upala grla, infekcije usne šupljine, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posjekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, bol u ......više

.

Lavandina Kuhinja


Prirodne odbrambene snage organizma mogu se pokrenuti čajem od lavande.
Recept: 4 žlice suhih cvijetova lavande prelijte sa 1l vrele vode, pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoje, procjedite i stavite u termos posudi. Pijte u toku dana. Po želji čaj možete zasladiti medom, a možete dodati i na vrh noža cimeta.

Prilagođeno pretraživanje