Recepti sa Lavandom

Mali uvod :

Ta mediteranska biljka koristila se kao lijek i kao začin. Nikada nije bila pretjerano popularna, ali je bila sastavni dio samostanskog ormarića u kojem su se čuvali začini. Cvjetovi lavande mogu se ušećeriti, odlična je u salatama, voli i mesna jela, ali najpopularnija je u desertima i aromatiziranim pićima. Lavanda je idelana prilika da testiramo svoje predrasude.

Lavanda daje lijepu notu kako kiselijim tako i slatkim jelima. Ipak, pazite da aroma lavande ne prevlada u cijelom receptu.

Nemojte marinirati meso u lavandi duže od 48 sati. Djelovanje lavande i masnoće će proizvesti sapunast,loš okus, ako predugo mariniramo.

Lavanda ima prirodni afinitet prema crvenom mesu, divljači i ptičjem mesu; za bogat okus ribe; i za crveno i crno voće poput šljiva, kupina i sl.
Također se koristi za davanje okusa desertima poput sladoleda, sorbea i jela sa roštilja.

Danas se lavanda kao začin vrača na velika vrata


Keksi sa lavandom

1 šalice maslaca
1 šalice sirnog namaza
1 šalica šećera
2 čajne žličice suhog lavandinog cvijeta
1 jaje
2 šalice brašna
1/3 šalice marmelade, pekmeza (lavandinog pekmeza)

U zdjeli zamješajte mikserom sirni namaz i maslac. Dodajte šećer, lavandin cvijet (za kuhanje), jaje i brašno. Istresite masu u zauljeni lim ili tavu. Pecite na 200 stepeni max 20 minuta. Nemojte spaliti (zasmeđiti) gornju stranu. Izvadite i namažite marmeladom ili pekmezom. Pospite orasima, lješnjacima ili bademima

 

Sladoled od lavande i meda

SASTOJCI:

2,5 dl svježeg punomasnog mlijeka
1,5 dl svježeg vrhnja ili jogurta
10 dag šećera
20 dag šećera u prahu
15 dag brašna
7,5 dag maslaca
3 jaja
4 žlice meda od lavande
2 žlice cvjetova lavande, po mogućnosti svježih

PRIPREMA:

U lončiću zakuhajte mlijeko, dodajte dvije trećine cvjetova lavande, sklonite s vatre i ostavite da se namaču 10 minuta, zatim procijedite. Ponovno zagrijte mlijeko, dodajte 2 žlice meda i miješajte da se rastopi. Tucite žumanca sa šećerom i 1 dl vrhnja dok ne posvijetle i zapjene se, zatim razrijedite s vrućim mlijekom i nastavite miješati. Ostavite da se smjesa ohladi, ulijte je u posudu za sladoled i napravite sladoled u stroju. U međuvremenu lagano istucite bjelanca, dodajte brašno, šećer u prahu, rastopljeni maslac i preostalo vrhnje. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. ®licom grabite smjesu i vadite na lim obložen papirom za pečenje. Oblikujte 6 krugova i pecite 7-8 minuta u pećnici na 200 stupnjeva, dok se ne zarumene. Izvadite iz pećnice, odvojite od papira i svaki krug položite na naopako okrenutu čašu te lagano pritisnite prema dolje tako da poprime oblik čaše. Kad se ohlade, skinite s čaša i dobivene košarice napunite kuglicama sladoleda od lavande. Prelijte preostalim medom, ukrasite s nekoliko cvjetića lavande i poslužite.

Vrijeme pripreme 50 minuta; kuhanje/pečenje 20 minuta.
Predviđeno za 6 osoba.

 

Šećer od svježih cvijetova lavande

Šečćer se lako napravi, ali moramo imati sviježe cvijetove lavande. Cvetovi se izgnjece u posudi, a zatim se doda prah ili kristal šecer. Sve se to pomješa i lavandin šecer je gotov. Ako se stavlja u kolače, onda izgnječene cvetiće ne treba vaditi iz šećera, a ukoliko se stavlja u čaj ili se lavandinim šećerom posipaju poslastice, onda se cvijetovi prethodno izvade.

 

Ljekovit napitak od lavande

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

1litra vode
5 žličica suhih cvjetića lavande
4 žličice Cvjetnog vrcanog meda

Priprema: Suhe cvjetiće prelijte kipućom vodom i ostavite stajati 2-3 minute. Napitak ocijedite i poslužite s medom, napitak od lavande će vas umiriti i opustiti.

 

 

Limunada s lavandom

Sastojci:
1 l vode
1 šaka cvijeta prave lavande
1/2 kg limuna ili naranči
zaslađivač po želji (med ili šečer)



Priprema:
U hladnu vodu staviti lavandu i zagrijavati do vrenja.
Kada smjesa zakuha, skinuti s vatre i ohladiti zajedno s cvijetovima lavande.
Ohlađenu smjesu pomiješati s iscjeđenim sokom limuna ili naranče te zasladiti po želji.
Ukoliko volite jači okus lavande, možete staviti par cvijetova lavande u limunadu.

 

Lavandina želatina

SASTOJCI:

10 gr želatine
4 žlice hladne vode
500 ml vruće vode
5 žlica lavandinih cvijetića
1 narađa ili greip
2 šalice smeđeg šećera

PRIPREMA:

  1. Želatinu umiješajte hladnu vodu i ostavite stajati 10 minuta da nabubri.
  2. U filtar vrećicu koju ste stavili lavandu prelijte vrućom vodom (60°C) i ostavite stajati 5 minuta. Izvadite filtar vrećicu i odmah umiješajte pripremljenu želatinu, šećer i miješajte dok se ne rastopi.
  3. Naranču ili grejp ogulite, skinite koricu i narežite na kockice te stavite u visoke čaše i prelijte pripremljenim čajem sa želatinom.
  4. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.

 

 

Ljekovitost Lavande

 

Ulje lavande je idealna prva pomoć. Akne, masna koža, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, upala grla, infekcije usne šupljine, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posjekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, bol u ......više

.

Lavandina Kuhinja


Prirodne odbrambene snage organizma mogu se pokrenuti čajem od lavande.
Recept: 4 žlice suhih cvijetova lavande prelijte sa 1l vrele vode, pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoje, procjedite i stavite u termos posudi. Pijte u toku dana. Po želji čaj možete zasladiti medom, a možete dodati i na vrh noža cimeta.

Prilagođeno pretraživanje